تاریخ انتشار : شنبه 16 نوامبر 2019 - 11:27

سندی علمی دال بر آلرژی زا بودن کنوکارپوس وجود ندارد

سندی علمی دال بر آلرژی زا بودن کنوکارپوس وجود ندارد

هما خوزستان: به گزارش سایت شهرداری اهواز، صبح چهارشنبه 22 آبان 98 نشست تخصصی بررسی نقش آلاینده ها و گیاهان در بروز آلرژی تنفسی پس از باران با حضور شهردار، اعضای شورای اسلامی شهر اهواز، اعضای هیئت علمی دانشگاه جندی شاپور و چمران اهواز در کتابخانه مرکزی اهواز برگزار شد. رییس اداره محیط زیست شهرداری

هما خوزستان: به گزارش سایت شهرداری اهواز، صبح چهارشنبه 22 آبان 98 نشست تخصصی بررسی نقش آلاینده ها و گیاهان در بروز آلرژی تنفسی پس از باران با حضور شهردار، اعضای شورای اسلامی شهر اهواز، اعضای هیئت علمی دانشگاه جندی شاپور و چمران اهواز در کتابخانه مرکزی اهواز برگزار شد.

رییس اداره محیط زیست شهرداری اهواز دراین نشست با بیان اینکه بحث ما تنها اثبات بی گناهی یک گیاه نیست بلکه مبنای ما ارائه تحقیقات علمی است، گفت: گیاه کونوکارپوس، در سال ۸۳ از طریق کمرک خرمشهر به اهواز وارد شد. هیچ‌گیاهی مانند آن که در برابر شوری خاک اهواز و گرما مقاوم باشد یافت نکردیم، کونوکارپوس ها سریع الرشد هستند. بعد از کاشت کنوکارپوس ها، تنوع های گیاهی نیز رواج پیدا کرد.

ناهید ممبینی گفت: طبق بررسی صورت گرفته بر روی هشت گونه گیاهی در فصل پاییز و زمستان بیشترین میزان غلظت گرده مربوط به علف های هرز و چمن ها ، و در مرتبه دوم درخت آکالیپتوس و سپس کونوکارپوس است
ممبینی با مطرح کردن این پرسش که چشمان خود را ببندید و شهر را بدون درخت تصور کنید، آیا ممکن است؟، تصریح کرد: اهواز شهر صنعتی است و آلاینده های نفتی متهم اصلی هستند. ۸۰درصد نفت کشور از مناطق نفتخیز اهواز استخراج می شود. این یک صنعت است و باید انجام شود اما نباید انکار کنیم که باران های اسیدی ایجاد می کند.
وی آلاینده هایی مانند اکسیدهای نیتروژن و اوزن را در اهواز متهمان عارضه تنگی نفس در زمان باران پاییزی دانست و گفت: قرار نیست اگر در تحقیقات سال ۹۲ بار آنها اسیدی نبوده، در سال ۹۸ نیز نباشند؛ باید مساله باران های اسیدی زیر تاثیر آلاینده‌های صنعتی حتما مورد بررسی قرار گیرد
ممبینی با بیان اینکه بالغ بر ۸۰ درصد نفت کشور از اهواز استخراج می شود افزود: همچنین تعداد خودروها نیز افزایش یافته که این مساله فرضیه باران های اسیدی را ایجاد می کند
رییس اداره محیط زیست شهرداری اهواز خاطرنشان کرد: ۶۵۰ هزار اصله درخت در فضای سبز عمومی شهر اهواز وجود دارد که این مقدار غیر از فضای سبز خصوصی و ادارات است از این رو گروه آسم و آلرژی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز باید یک بانک اطلاعات گرده ایجاد کند
وی افزود: از دانشگاه علوم پزشکی اهواز انتظار می رود سهم هر کدام است آلاینده‌ها را در بروز حملات تنفسی پس از باران مشخص کند زیرا ما معتقدیم هرس سنگین درختان کونوکارپوس سبب کاهش سطح سبز گیاه می شود و تاثیری در کنترل حملات تنفسی ندارد
ممبینی یادآور شد: برخی از سوخت های فسیلی آلاینده هایی ایجاد می‌کنند که این ترکیبات باعث صدمه به ریه و تحریک سیستم تنفسی از جمله بروز آسم، برونشیت، حمله قلبی و مرگ می شود

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز در ادامه این نشست گفت: تنش‌های محیطی مانند آلودگی هوا، خاک‌های سنگین و فاقد زهکشی، شوری آب و خاک و دمای بالا برخی از چالش‌های فضای سبز اهواز هستند. خاک‌های قلیایی با بافت سنگین رُسی از معضلات اساسی اهواز هستند

وی ادامه داد: همچنین گسترش تاسیسات صنعتی نفت، گاز، صنایع فولاد و کارخانجات متعدد دیگر مزید بر آلودگی همیشگی اهواز بوده است. در چند سال اخیر نیز پدیده گرد و غبار به دلیل از بین رفتن پوشش گیاهی در غرب و جنوب غرب کشور و جنوب عراق به افزایش این مساله دامن زده است.
چهرازی تصریح کرد: شهر اهواز با وجود دارا بودن مواهب طبیعی، فاقد شرایط زیستی مطلوب و مناسب است به همین علت باید با انتخاب گیاهان سازگار با شرایط موجود مثل شوری آب و خاک و گرمای شدید در اکثر ماه‌های سال برای بهبود پوشش گیاهی اقدام کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه چمران گفت: همچنین در پی این تحقیق مقدار شاخص مقاومت به آلودگی هوا در این گیاه بین ۱۷ و ۲۹ مشخص شده است بنابراین درختچه کنوکارپوس مقاومت نسبی به آلودگی هوا دارد و برای پاکسازی هوا می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

وی عنوان کرد: در مقالات مختلف از مزایای کنوکارپوس صحبت شده که شفابخش بودن، استفاده جهت سوخت و تولید زغال و سایر مصارف صنعتی، ‌توانمندی‌های بالای این درخت نسبت به مقاومت در برابر خاک‌های شور و مانداب‌ها، و خشکی، پالایش هوا و استفاده از آن به عنوان غذا و پناهگاه حیات وحش برخی از مزایای این درخت هستند. همچنین عنوان شده که هیچ گونه بیماری ناشی از کنوکارپوس گزارش نشده است.

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به مشاهده عصاره فلاونوئیدها و تانن‌ها در این گیاه که از جمله ترکیبات آنتی‌اکسیدان‌ها و ضدسرطان محسوب می‌شوند، عنوان کرد: با توجه به دسترسی فراوان به کنوکارپوس در منطقه خوزستان و استان‌های جنوبی کشور، ‌این گیاه می‌تواند منبع مفید و در دسترس جهت استفاده از خاصیت ضدسرطانی باشد..
وی با اشاره به بحث‌های موجود در خصوص آلرژی‌زا بودن کنوکارپوس بیان کرد: در مورد بحث آلرژی‌زا بودن از نظر دانه گرده مانند بسیاری از گیاهان دیگر که در فصل بهار و پاییز حساسیت ایجاد می‌کنند، باید گفت که دانه گرده این گیاه از کیسه گرده خارج نمی‌شود و نسبتا درشت و سنگین است و مانند درختان دیگر در هوا پراکنده نمی‌شود. از طرف دیگر، بیشتر درختان کنوکارپوس همیشه در مرحله رویش هستند زیرا مرتب هرس می‌شوند و به مرحله زایشی نمی‌رسند.
چهرازی همچنین در خصوص بحث‌های مطرح شده در مورد اینکه ریشه‌های این گیاه شبکه‌های فاضلاب را اشغال می‌کند، گفت: یکی از مزایای این گیاه این است که ریشه آن قادر است به دنبال آب برود و آب مورد نیاز خود را به دست آورد بنابراین نباید این گیاه در محلی نزدیک به فاضلاب منازل کاشته شود و کشت این گیاه در بلوارها مناسب است.

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به اینکه عنوان می‌شود پرندگان روی این درخت آشیانه نمی‌سازند، گفت: باید گفت که آشیانه‌سازی پرندگان روی درختانی که هرس نمی‌شوند، دیده می‌شود اما زمانی که درختان هرس می‌شوند، باعث از بین رفتن آشیانه‌ها می‌شوند و پرندگان این را احساس کرده‌اند. عدم ایجاد کندوی عسل روی درختان کنوکارپوس نیز به همین دلیل برمی‌گردد.

چهرازی بیان کرد: در مورد آسم و بیماری‌ها تنفسی به دنبال باران و با آغاز فصل سرد در شهرهای جنوبی به ویژه اهواز که درختان کنوکارپوس در آن کشت شده‌ است، انجمن آسم و آلرژی ایران از انجمن آسم و آلرژی و ایمونولوژی آمریکا نظرخواهی کرده است که این انجمن عنوان کرده هنوز پژوهش‌های مستدل و مستندی دال بر آلرژی‌زا بودن این درخت در سایر مناطق دنیا وجود ندارد.

وی ادامه داد: به نظر می‌رسد گرده‌های علفزارها و قارچ‌ها مهم‌ترین عامل شیوع بیماری‌های تنفسی به دنبال باران در مناطق گرم و پر گرد و غبار هستند. بنابراین قطع و هرس کردن درختان کنوکارپوس برای جلوگیری از شیوع آلرژی‌ها و بیماری‌های تنفسی منطقی به نظر نمی‌رسد و بیشتر باید بر آموزش‌های بهداشتی و فردی مانند استفاده از ماسک و بسته نگه داشتن در و پنجره‌ها، استفاده منظم از داروها و کمتر بیرون رفتن افراد بیمار از منزل در روزهایی که هوا آلوده است، تاکید کرد.
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ بیماری عمده‌ای از کنوکارپوس عنوان نشده است، گفت: آیا گیاهی که در ده‌ها مقاله در تمام مناطق دنیا تنها از منافع و بهره‌برداری بشر از آن یاد شده و تاکنون هیچ گونه بیماری عمده‌ای از آن گزارش نشده و همچنین پالایش‌کننده هوا و خاک است و از طرفی عصاره تمام اندام‌های آن حاوی متانول و آنتی‌اکسیدان‌های بالا است، خود می‌تواند عامل آلودگی باشد؟

عضو هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در نشست تخصصی بررسی نقش آلاینده‌ها و گیاهان در بروز آلرژی تنفسی که 22 آبان‌ماه در کتابخانه مرکزی برگزار شد، با اشاره به مقالات منتشر شده در خصوص کنوکارپوس اظهار کرد: در خصوص بحرانی که در خوزستان وجود دارد به صورت جزیره‌ای تحقیق شده است و تنها یک بعد آن دیده شده است. در هیچکدام از این تحقیقات نظر یک متخصص گیاه‌شناس مشاهده نشده است.
مختار حیدری افزود: همچنین در هیچکدام از تحقیقات تطبیق گیاه گرده کنوکارپوس با بانک گرده دیگر کشورها مشاهده نشده است. در یکی از مقالات علمی دنیا و همچنین یکی دیگر از مقالات علمی ایران، تاثیر گرده کنوکارپوس بسیار متفاوت است. در همه جهان دانه گرده حساسیت‌زا است اما چرا ما تاکنون بانک گرده نداریم؟

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.